El Ple ha aprovat amb els vots a favor del PSC i ERC, i l’abstenció d’En Comú Podem i Ciutadans, l’esborrany del conveni a signar entre l’Ajuntament, l’empresa Consum, S. Coop. V., el concessionari del bar i la Junta de Concessionaris del Mercat Municipal de Singuerlín, per a dur a terme la reforma del Mercat de Singuerlín. L’objectiu d’aquesta proposta és assegurar la continuïtat de les activitats comercials competitives, ja que el mercat actualment està tenint un problema de desertització comercial; hi ha 10 parades tancades i sense activitat, del total de 30 parades interiors que existeixen.
El text té com objecte regular les actuacions que s’han de dur a terme per fer efectiva la reforma del Mercat, concretar qui ha de realitzar cadascuna de les actuacions i establir el drets i deures de cadascuna de les parts que intervenen.
La reforma del Mercat Municipal de Singuerlín consistirà en la reducció del nombre de parades existents al Mercat, l’ampliació de la superfície de venda del supermercat i de la parada exterior dedicada al bar, a més d’altres petites actuacions relacionades. També, es reformaran els lavabos. La cooperativa Consum adquirirà les parades tancades i sufragarà els costos de trasllat de les parades, necessàries per a establir a l'interior del mercat la seva línia de caixes.
L'objectiu després d'aquesta reforma és triple: es pretén dimensionar el mercat a la demanda actual i que totes les parades estiguin obertes, per tal que hi hagi un equilibri comercial. També, es dinamitzarà el mercat, ja que la clientela de supermercat ara no donarà l'esquena a el mercat, atès que haurà d'entrar i sortir a través de la planta de vendes d'aquest. I per últim es realitzarà la reforma sense cap cost per a l'erari públic.
Compra de terrenys a l’av. Generalitat per al nou institut
El Ple municipal també ha donat avui el vist i plau per unanimitat a l’adquisició definitiva de les finques de l’avinguda de la Generalitat, 209 i 213, per destinar-les íntegrament a l’emplaçament d’un nou institut d’Educació Secundària. Les finques s’adquiriran per un preu de 86.000 € i 210.000,00 €, respectivament, i es cediran a la Generalitat, ja que la construcció del nou equipament és de la seva competència.
D’aquesta manera, Santa Coloma comptarà amb un nou centre educatiu que se sumarà als onze instituts públics de secundària que avui estan en funcionament. Cal recordar que el proper mes de setembre obre les seves portes el segon institut escola de la ciutat, l’institut escola Lluís Millet, que donarà resposta a l’augment d’alumnes de primer d’ESO. Al passat curs 2019-2020, també va iniciar la seva activitat un altre centre d’ESO: l’Institut escola Pallaresa. Així doncs, es continua treballant per millorar l’oferta de places escolars en l'etapa de l'ensenyament secundari obligatori al mateix temps que s’enforteix la xarxa local de centres públics.
Àrea de Conservació i Rehabilitació de Mas Marí
Al desembre de l’any 2019, el ple de l’Ajuntament va aprovar, de forma inicial, i amb el suport de tots els grups municipals, la declaració d’una nova Àrea de Conservació i Rehabilitació a l’àmbit del carrer de Mas Marí (ACR 2), una iniciativa inclosa dins del projecte “Renovem els barris” que té per objectiu rehabilitar edificis d’habitatges privats amb lideratge públic. Avui, el Ple ha aprovat definitivament amb els vots a favor del PSC, ERC i En Comú Podem i l’abstenció de Ciutadans, les bases reguladores del pagament de les quotes de contribució a les obres que es duran a terme en aquesta nova Àrea.
L’Ajuntament ja ha signat els convenis de rehabilitació amb les 34 comunitats de propietaris del carrer de Mas Marí, per tal de promoure les obres que s’han de realitzar i que consten als projectes tècnics aprovats en la sessió del Ple d’avui. El cost de les obres, que seran promogudes per l’Ajuntament, serà abonat per les persones propietàries dels edificis en funció del seu coeficient de propietat, una vegada descomptada la subvenció que concedeix el Consorci Metropolità de l’Habitatge, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
L’ACR2, amb un total de 423 habitatges i 51 locals, se suma a la primera ACR, que s’ha dut a terme durant els darrers tres anys al carrer dels Pirineus.
Alt compliment de les Cartes de Serveis
El Ple també ha donat compte avui del bon nivell de compliment, durant l’any 2019, dels 345 compromisos de qualitat adquirits per l’Ajuntament al seu Catàleg de 59 Cartes de Serveis per tal de garantir unes prestacions òptimes. Les Cartes són un sistema de gestió que va més enllà del compliment de les obligacions legals, i que orienta el Consistori cap a la qualitat, la satisfacció ciutadana i el benestar general.
A l'informe presentat al darrer Ple, consta que durant l'any 2019, es van acomplir un 82% dels compromisos i que la valoració de les persones usuàries ha estat òptima (en un 96%). Pel que fa al 10% dels compromisos incomplerts, l'informe assenyala com a causes la falta de personal, les càrregues de treball, les dificultats per desenvolupar la feina i altres motius aliens als serveis.
Per tal de donar a conèixer els resultats obtinguts, es publicarà l’informe al web municipal i s'elaborarà una memòria amb tècniques de visualització de dades i llenguatge entenedor per facilitar la comprensió de la informació.
Tot i que la implantació del sistema de Cartes de Serveis és relativament recent, es consolida com un sistema de gestió per compromisos per incidir en la millora dels serveis municipals.
Reducció a la taxa de residus comercials
El Ple municipal també ha aprovat avui, amb els vots a favor del PSC, ERC i Ciutadans i l’abstenció d’En Comú Podem, de manera inicial modificar l’Ordenança reguladora dels preus públics per al servei de recollida i gestió de residus comercials i industrials pel tancament obligatori que han tingut les activitats comercials o industrials de la ciutat amb motiu de la pandèmia motivada per la Covid-19.
Aquest acord implica que amb motiu del tancament obligatori temporal es faran reduccions a la taxa i s’aplicaran amb un criteri similar al que ja contempla l’ordenança per les activitats que queden afectades per les obres municipals: locals tancats per un període superior a 30 dies i inferior a 60 dies, el 25% de reducció; locals tancats per un període d’entre 60 i 100 dies, el 50% de reducció; locals tancats per un període d’entre 101 i 150 dies, el 75% de reducció, i locals tancats per un període superior a 150 dies, el 100% de reducció.
Amb aquesta mesura, veuran reduïda la quota més de 2.300 activitats de la ciutat que han hagut de tancar obligatòriament. L’Ajuntament deixarà d’ingressar per aquest concepte 316.000 euros.
Festes locals 2021
Així mateix, el Ple ha aprovat amb els vots a favor del PSC, ERC i Ciutadans, i en contra d’En Comú Podem, les dues festes locals que tindrà Santa Coloma de Gramenet l’any 2021. Seran els dies: 24 de maig (segona Pasqua) i 24 de setembre (Festa de la Mercè).
Mocions aprovades
Moció per impulsar un model públic i de qualitat a les residències i en l’atenció a la gent gran de Catalunya, presentada pel PSC i En Comú Podem (ECP), amb el vot a favor de Ciutadans i l’abstenció d’ERC.
D’aquesta manera, l’Ajuntament insta el Govern de la Generalitat de Catalunya a realitzar una avaluació independent de la totalitat de residències i dels serveis centrals, i de l'impacte de la pandèmia amb l'objectiu de millorar el model i prendre mesures per minimitzar futures emergències, alhora que dirimir responsabilitats. Així mateix, l’insta, entre altres acords, a elaborar un "llibre Blanc" de propostes per canviar el model d'atenció social i sanitària de la gent gran a Catalunya, amb l’objectiu de crear serveis més amables i acollidors.
D’altra banda, continuarà instant al Govern de la Generalitat a construir una segona residència pública a Santa Coloma de Gramenet i a fer efectiva la posada en marxa del Centre de dia de l’antic Institut Miguel Hernández a la ciutat.
Moció d’adhesió a la xarxa d’entitats locals, promoguda per al FEMP, per desenvolupar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’agenda 2030, presentada pel PSC i ERC, i amb els vots a favor d’En Comú Podem i Ciutadans.
Amb aquesta adhesió, l’Ajuntament treballarà en l'aprovació d'un Pla d'Actuació o Estratègia Local, en el qual s'elabori una anàlisi de situació i un pla de localització i implementació dels ODS de l'Agenda 2030. També, l’Ajuntament es compromet a complir amb les obligacions i exercir els drets que s'estableixin en les normes de funcionament de la Xarxa, que s'aprovaran a l'Assemblea constitutiva prevista per al mes de juliol de 2020, en la qual també s'ha d'establir la quota a abonar que, previsiblement, es fixarà en funció del nombre d'habitants. D’altra banda, també s’ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament a l’Aliança Catalunya 2030.
Moció per la millora de la seguretat ciutadana, presentada pel PSC, amb el vot a favor de Ciutadans, i l’abstenció d’ERC i el vot en contra d’En Comú Podem.
Es proposa, entre altres acords, l’increment progressiu fins al 2023 de la plantilla de la Policia Local fins a 140 agents i la introducció de millores organitzatives com la construcció de la nova comissaria al barri del Raval. També, es vol mantenir l’estreta col·laboració amb la conselleria d’Interior mitjançant la Junta Local de Seguretat per coordinar estratègies de seguretat ciutadana i de prevenció de delictes.
D’altra banda, es proposa modificar la llei orgànica que regula la utilització de videocàmeres per part dels cossos de seguretat en llocs públics i ampliar els períodes de renovació d’aquests sistemes. I es reclamarà al Govern de l’Estat Espanyol, mitjançant la Secretaria d’Estat de Seguretat, la modificació de la Llei Orgànica 10/1995, del 23 de novembre, del Codi Penal per tal que integri la condemna per delictes lleus (furts) en el còmput de condemnes per apreciar la reincidència i reforçar així l’actuació de les policies locals i sense menyspreu de l’aplicació d’altres procediments contemplats en la Llei orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social.