El Ple aprova el Pla de Mobilitat per guanyar en carrers més segurs i en qualitat de l’aire

El Ple de l’Ajuntament del mes de novembre ha donat llum verda al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Santa Coloma Gramenet; un projecte municipal que suposarà ampliar a la ciutat el nombre de carrers més segurs i accessibles per als vianants i alhora contribuirà a la millora de la qualitat de l’aire, a partir de diferents mesures que també hi contempla. A la sessió també ha destacat, entre altres temes, l’aprovació d’una Declaració institucional amb motiu de la celebració, el 3 de desembre, del Dia internacional de les persones amb discapacitat.

Amb els vots favorables del grup municipal del PSC i l’abstenció de la resta de grups (PP, GE-ICV-EUiA, Ciutadans i SOM), el Ple ha aprovat de manera definitiva el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (PMU), un document elaborat pels serveis tècnics  de  l’Ajuntament amb la participació de professionals i persones usuàries del transport públic, entitats i associacions del sector del comerç, l’esport, la diversitat funcional, les dones i representants de la FAVGRAM (Federació d’Associació de Veïns de Santa Coloma), entre altres. Aquest Pla és una eina obligatòria, tal i com estableix la Llei 9/2003, que integra les accions que s’executaran a Santa Coloma per aconseguir una mobilitat més segura, sostenible i accessible a la ciutadania.

Com a tret general, aquest Pla inclou mesures que prioritzen els desplaçaments de les persones a peu, en bicicleta o en transport públic i que ha de servir també per reduir els nivells de contaminació a la ciutat que, com succeeix amb ciutats veïnes com Barcelona, Badalona o Sant Adrià, incideixen de manera negativa en la salut de la ciutadania. El PMU ha estat consensuat amb les ciutats de Montcada i Reixac, Badalona i Sant Adrià del Besòs, i ha tingut els informes favorables de la Generalitat i de l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità).

El PMU es basa en tres eixos: la millora de la mobilitat i accessibilitat de les persones vianants, el foment dels desplaçaments en bicicleta i l’ús del transport públic. Així, una de les macro-mesures destacades és la creació dels denominats ‘Barris per a vianants’, zones especials delimitades –en altres ciutats es coneixen com a ‘superilles’- on es restringirà la circulació dels vehicles privats i la velocitat perquè les persones es puguin desplaçar a peu amb la màxima seguretat, accessibilitat i comoditat possible. En aquestes zones és prioritzarà els desplaçaments de les persones i l’ús de les bicicletes, de forma segura, així com el foment del transport públic, per sobre del vehicle privat. Per crear aquestes zones, hi haurà canvis de sentit a molts carrers. Aquest model de ‘Barris per a vianants’ ha demostrat en altres ciutats, que incideix en uns carres més segurs i accessibles i en la millora de la qualitat de l’aire. La primera experiència-pilot es farà al barri del Riu Sud.

Respecte als tres eixos del PMU, a l’apartat dedicat a les persones vianants destaquen mesures com l’eixamplament de les voreres, la consolidació i ampliació dels camins escolars, la creació de zones verdes per a residents, la millora de l’accessibilitat a la part alta de la ciutat i la implantació de semàfors sonors amb comptadors de temps, entre altres. A l’apartat dedicat a les bicicletes, el PMU inclou mesures com la posada en marxa d’un sistema de bicicletes públiques per a la ciutadania, la creació d’una xarxa de vianants i carrils bici connectada amb els municipis veïns, i l’ampliació i millora de la connectivitat de la xarxa actual de carrils bici. Pel que fa a les millores del transport públic, el PMU contempla mesures com l’adaptació de la xarxa d’autobusos als mencionats ‘Barris per a vianants’ i la millora de les parades d’autobús de major demanda.

Canvi al PGM per urbanitzar pça. Alfonso Comín


En aquesta sessió plenària s’ha aprovat de manera provisional la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a la plaça d’Alfonso Comín i la connexió del carrer d’en Valentí Escalas amb el carrer de Liszt. Aquest és el primer pas per poder executar la urbanització d’aquesta plaça pública i de la connexió del tram del carrer de Bruc entre els carrers de Valentí Escalas i Mas Marí, a més de l’estudi per a la col•locació d’escales mecàniques en aquesta zona. Aquesta modificació del PGM consisteix en la desafecció d’una finca al carrer de Mas Marí i el pas a espai públic d’una finca del carrer de Bruc (el número 77-79, que actualment es troba parcialment enderrocada). El canvi suposarà un increment de zona verda entre els carrers del Dr. Pagès, Valentí Escales i Mas Marí.

Nova ordenança de serveis funeraris

Un altre dels punts aprovats ha estat la proposta de l’Ordenança reguladora de serveis funeraris, que implicarà la regulació, entre altres, dels enterraments de beneficència, ja que estipula com s’ha de tramitar a través dels Serveis Socials municipals. Aquesta ordenança també implica una millora de l’accés a la informació d’aquests serveis, ja que contempla que la ciutadania ha de poder accedir als preus d’una manera clara i fàcil, a través del web de l’empresa, entre altres canals i aspectes del document. Un altre dels punts de la proposta és la regulació per instal•lar les oficines de serveis funeraris a la ciutat.

Dia Internacional de les persones amb discapacitat


Amb el consens de tots els grups polítics que formen el Consistori, a la sessió ordinària del Ple d’avui s’ha aprovat una declaració institucional amb motiu de la celebració, el 3 de desembre, del Dia internacional de les persones amb discapacitat.

Segons aquesta declaració, les persones amb discapacitat o diversitat funcional tenen més dificultats en la seva vida quotidiana i menys oportunitats laborals, culturals o econòmiques degut a la manca de serveis adaptats per cobrir les seves necessitats de transport, salut o escolarització.

Aquest any 2017 –diu la declaració- ha estat declarat l’any de la Accessibilitat Universal al nostre país, amb l’objectiu d’avançar en integració, que es prengui consciència de l’accessibilitat universal com una qüestió inherent als drets humans, i l’absència de la mateixa com una discriminació i una violació dels mateixos. Un avenç a destacar és la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seva inclusió social, que entra en vigor el proper dilluns 4 de desembre, per tal que tots els productes, bens, entorns i serveis siguin accessibles, d’acord a les condicions bàsiques de no discriminació i accessibilitat universal.

L’Ajuntament s’ha compromès a donar un nou impuls a la Taula Sectorial de Persones amb Discapacitat, a posar en marxa un Banc solidari d’ajudes tècniques, a elaborar un mapa de recursos  a la ciutat per a persones amb discapacitat o diversitat funcional, a impulsar les bases per a la redacció del Nou Pla d’accessibilitat municipal de Santa Coloma de Gramenet i a vetllar pel compliment de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seva inclusió social, buscant els recursos econòmics i tècnics necessaris i la complicitat i col•laboració d’altres administracions per tal d’anar assumint la seva aplicació al nostre municipi, treballant pels drets a la llibertat, la igualtat i la dignitat de les persones amb diversitat funcional.


MOCIONS APROVADES

  • A PROPOSTA DELS GRUPS MUNICIPALS GENT D’ESQUERRES ICV-EUiA, PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA, SOM GRAMENET I CIUTADANS: Moció contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
  • A PROPOSTA DELS GRUPS MUNICIPALS SOM GRAMENET, PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA I GENT D’ESQUERRES-ICV-EUiA: Moció en relació a la transparència econòmica dels grups polítics municipals.