El Passatge Insòlit torna aquest cap de setmana

Els Jardins de la Torre Balldovina tornaran a omplir-se de petites carpes i atraccions ‘insòlites’ a l'aire lliure, els propers 21 i el 22 d’octubre.

Aquest cap de setmana torna el Passatge Insòlit, un festival únic a territori dedicar a les arts del firaire, que enguany acollirà els espectacles de set companyies: Brunette Bros., El retrete de Dorian Gray, Cia. Holoqué, Nacho Diago produccions, L'Excèntrica, Itinerània i Tombs creatius.

Aquest dilluns 16 s’ha celebrat la presentació d’aquest Festival al Bar Verat, del xef colomenc Víctor Quintillà. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Núria Parlon, la tinenta d’alcaldessa Petra Jiménez i l’actor i director del Passatge Insòlit, Andreu Banús. L’alcaldessa ha destacat del Passatge Insòlit que “està consolidat com una proposta diferent i d’un alt nivell en l’oferta cultural de Santa Coloma de Gramenet i és una mostra única del talent creatiu artístic amb segell colomenc. Any rere any guanya espectadors, tant de dins com de fora de la nostra ciutat. Qui ve repeteix. I em plau recomanar que el visiteu i el gaudiu”.

Un festival amb segell colomenc

El Passatge Insòlit és un Festival d’origen i segell colomenc, organitzat i ideat per l’entitat Denominació d’Origen Santa Coloma (DOSC) amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalunya Cultura, i  la publicació El Mirall. El Festival va néixer a Santa Coloma al 2006 lligat a la Festa Major d’Estiu de la ciutat i des del 2012 té un protagonisme propi, com a festival independent i amb personalitat pròpia.

Una de les peculiaritats del Passatge Insòlit, fira única en el seu gènere, és l’aposta pels petits espais que creen una xarxa i que fugen d’un únic espai central. Amb diverses carpes i guinguetes inspirades en les antigues barraques de fira, es convida els espectadors i espectadores a crear una experiència a la seva mida, transportant-los en un món màgic i convertint els Jardins de Torre Balldovina en un passatge ple d’atraccions fantàstiques i d’il•lusionisme. Els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les cases encantades o els autòmats evoquen un espai aturat en el temps i en el qual res és el que sembla.

El Passatge Insòlit ha convidat enguany els Brunette Bros., una prestigiosa associació cultural danesa de titellaires, directors, escenògrafs, músics i artesans en gira permanent per Europa i Amèrica, que desplegaran a Santa Coloma els seus vells camions, que serviran d’escenari per a l’espectacle Brunette Bros. Circus. Es tracta d’un peculiar i singular teatre humorístic de titelles a bordo del Capra Grassa, un circ ambulant i en miniatura en el qual conviuen titelles i gent, esgotats per la vida nòmada. Brunette Bros. Circus és una fira elevada sobre rodes i amb tres escenaris, més de 50 artistes, una exposició animal, un doble “side show” amb monstres i una carpa de circ on princeses aèries i homes canó apareixen entre acrobàcies i increïbles posades en escena.

Arts de carrer

La fira de barraques tindrà dues instal•lacions participatives, a càrrec de les companyies Tombs creatius i Itinerània. Reivindicant el carrer com a lloc de trobada, Itinerània practica la intervenció efímera i festiva a l'espai públic amb estructures senzilles i artilugis de mecànica bàsica a la vista, construïdes en ferro i fusta. Amb Qui va matar el meu conill?, quatre espectadors desentranyaran el misteri en quatre minuts. El públic haurà de fer ús del seu enginy per descobrir qui és l’assassí i reconstruir l’escena del crim dins una misteriosa caravana. Una proposta marcadament participativa que desperta la curiositat del públic de totes les edats.

Tombs creatius, mestres en fer del carrer un espai de descoberta, joc i diversió, presenten dos espectacles: una barraca de fira per adults, El viatge, i una caravana que ens amaga projeccions de petit format, PUCK Cinema Caravana. El primer d’ells convida l’espectador solitari a realitzar “un viatge sideral”, un viatge que el portarà a la veritable frontera, potser a l’única frontera: la que separa la vida de la mort. Amb Puck recuperem la passió pel cinema d’animació de petit format en una caravana, un cinema minúscul per set persones, potser el més petit del món. Puck ensenya variat i selecte de pel•lícules d’animació d’arreu del món buscant entre l’inesgotable fons artístic que ha produït el gènere al llarg del temps.

Suport a la creació local

Enguany, Passatge Insòlit inclou una producció de l'Excèntrica (Centre d'arts escèniques de Santa Coloma) exclusiva per al festival. Diumenge gaudirem de l'espectacle "Tragicomedia de don Cristóbal y la señá Rosita", una peça de Lorca que transmet la tradició de "los títeres de cachiporra" amb actors i actrius que són alhora músics i cantants.

Presentació del llibre "El carrer és nostre"

Una activitat prèvia a l'inici del festival serà la presentació del llibre ‘El carrer és nostre’, avui 16 d'octubre a les 19 hores a la biblioteca Central de Santa Coloma, amb presència de l'editora i l'Aïda Pallarès, una de les escriptores del llibre. És un encàrrec sorgit de la Plataforma Arts de Carrer, de la qual el Passatge Insòlit n'és membre fundador

Funcions per a les escoles

Enguany la proposta per a les escoles és El passatge màgic dels poetes, un viatge a través de les titelles d’avui i de sempre, un combinat de dues peces curtes. Per un costat, la Companyia de Jordi Bertran ens presenta Poemes Visuals, inspirats per Joan Brossa, i per l’altre una producció de l’Excèntrica: Tragicomedia de don Cristóbal y la Señá Rosita, de Federico García Lorca. És poesia perquè parteix de dos autors universals, i és visual perquè la posada en escena ens apropa la plasticitat de les titelles des d’una vessant lúdica.

Altres companyies del Passatge Insòlit

Una altra de les companyies destacades és El retrete de Dorian Gray, que condensaran els 10 anys d’experimentació en un gran espectacle de sala,  Retrete cabarete. Ezra Moreno i Marcos Pett, un virtuós duet d’actors han consolidat una proposta plena d’humor, poesia i màgia aprofitant el millor de la tradició titellaire. Més de nou anys de manipulació màgica, de globus, de virtuosisme amb les seves mans en una nova proposta extraordinària que recupera els millors extractes d’espectacles com Blazek o Ne me quitte pas.

La companyia Holoqué, liderada per Diego Caicedo, debuta al Passatge amb el seu primer espectacle, L'oníric món de DINS, una peça breu per a tots els públics en què un actor-manipulador interactua amb titelles hologràfiques. El protagonista, Hakan, s'adona que el seu interior és buit. La seva llum s’ha apagat. Aquí inicia un viatge per recuperar la llum, un camí que compartirà amb diversos objectes personals que prenen vida i amb hologrames ben reals a través del món oníric. Una aventura té lloc dins un teatret amb capacitat per a 16 persones, construït amb materials reciclats i amb una estètica inspirada en la tradició inca.

Nacho Diago ens porta la màgia en una Caixa per quatre espectadors, un espectacle de màgia de petitíssim format en un espai escènic sorprenent que farà que esdevingui una experiència única. Al seu interior, hi ha tot un teatre, i allò impossible esdevé real, alhora que el real deixa de ser-ho per moments. Un mag et rep i, com el conill blanc d'Alícia, t'ajuda a endinsar-te en la il•lusió que amaga. Records, ombres, músiques, misteris i riures.