El PAM de Santa Coloma es farà amb la implicació de la ciutadania

L’alcaldessa de Santa Coloma demana la implicació de la ciutadania en el procés d’elaboració del nou Pla d’Acció Municipal (PAM).

 

L’alcaldessa Núria Parlon acompanyada de Isuka Palau, Directora de planificació estratègica i participació ciutadana

Santa Coloma de Gramenet, a 21 d’octubre de 2015. Aquest matí l’alcaldessa Núria Parlon ha presentat a la sala de Govern de l’Ajuntament els eixos del procés participatiu que es durà a terme a tota la ciutat de Santa Coloma de Gramenet a partir de gener per a l’elaboració del Pla d’Acció Municipal (PAM) del període 2016-2019.

El PAM és el document o full de ruta que ha d’incloure els objectius i les actuacions prioritàries que ha d’executar l’Equip Municipal de Govern en els propers anys per donar resposta a les necessitats de millora que té la ciutat. El PAM és una relació de compromisos que adquireixen els governants amb la ciutadania i que s’ha d’executar en aquest mandat polític.

“L’objectiu d’aquest nou procés”, ha destacat l’alcaldessa, “és evolucionar de la participació a la implicació de la ciutadania, i no només de les persones i entitats que ho fan habitualment, també de tots aquells colomencs i colomenques que tenen molt a dir i que habitualment només fan aportacions, queixes o suggeriments a través de les xarxes socials”.

La data escollida d’inici del procés participatiu –gener- es deu a que un cop es convoquin les eleccions generals, segons la Llei electoral (Ley Orgánica 2/2011, de 28 de gener), és incompatible qualsevol procés participatiu institucional entre el 27 d’octubre (data límit per a la convocatòria de les eleccions) i el mateix 20 de desembre (dia previst de les eleccions generals).

Quatre eixos de participació

Tal i com ha explicat l’alcaldessa, el procés participatiu del nou PAM s’estructurarà en quatre grans eixos, sobre els que es demanarà l’opinió a la ciutadania. El primer eix, dedicat a la ‘Ciutat en moviment, ciutat oberta i solidària’, ha d’incorporar accions per garantir la qualitat democràtica i la transparència, millorar la proximitat i la solidaritat de la ciutadania. El segon eix, la  ‘Ciutat per viure i conviure’, ha de proposar iniciatives per ordenar i millorar l’espai públic i el parc d’habitatges, la mobilitat, el medi ambient, i per lluitar contra l’incivisme. El tercer eix està dedicat a la ‘Ciutat de les persones’ i el seu objectiu és garantir la igualtat d’oportunitats a partir d’accions contra la crisi i alhora de protecció dels col·lectius més vulnerables com és la infància, la gent gran i les persones amb dependència; aquest apartat també ha d’incorporar accions per a millorar la convivència, la salut, l’educació i els drets laborals, entre d’altres. En el quart i darrer eix es proposaran accions per a consolidar i promocionar  una Santa Coloma de futur, a nivell cultural, del comerç de proximitat i per potenciar el campus universitari colomenc.

Amb aquest nou procés participatiu del PAM es vol renovar i aprofundir encara més en les noves formes de participació de la ciutadania sobretot perquè els colomencs i les colomenques s’impliquin més en la millora de la ciutat, públics que normalment no hi participen pels canals institucionals i que encara no han trobat forma de canalitzar aquesta implicació en Santa Coloma. En aquest sentit, entre les accions previstes, hi haurà xerrades als sis districtes de la ciutat –‘El PAM al barri-, un xat virtual amb l’alcaldessa, una exposició mural dels infants  -‘El PAM dels nens- i diferents trobades obertes a la ciutadania, trobades generals i trobades perquè donin la seva veu els col·lectius concrets com són els joves, els esportistes, la gent gran, els universitaris, entre d’altres.

En aquest sentit, està previst posar en marxa un programa de beques municipals perquè els universitaris de la ciutat es puguin implicar com a garants de tot aquest nou procés de participació del PAM que s’iniciarà el mes de gener i alhora fer propostes de millora de la ciutat.

“L’objectiu és que tothom s’hi pugui expressar, implicar-se i sumar idees per una Santa Coloma millor, entre tots i totes”, ha conclòs l’alcaldessa.

**Adjuntem imatge de l’acte de presentació d’avui, on apareix l’alcaldessa acompanyada de Isuka Palau, Directora de planificació estratègica i participació ciutadana

Per a més informació i/o contactes

Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)

comunicacio@gramenet.cat