El PAM 2016-2019 es posa en marxa amb la seva aprovació en un ple extraordinari

La prioritat de l’acció municipal seran les polítiques a favor

de les persones i contra els efectes de la crisi econòmica.

En una sessió extraordinària del Ple municipal, l’Ajuntament ha aprovat avui 28 de juny el Pla d’Acció Municipal (PAM) per al mandat 2016-2019. El PAM, que és el full de ruta on es relacionen les línies, els objectius i les propostes d’acció que l’Ajuntament es compromet a executar durant el període esmentat, ha estat aprovat amb els vots del grup municipal del PSC (el PP i SOM van votar en contra i s’han abstingut C’s i GG-ICV-EUiA).

A partir de l’aprovació d’avui s’aniran fent realitat, en funció de la disponibilitat pressupostària de l’Ajuntament, les propostes d’acció acordades amb els veïns i les veïnes que van participar en el procés d’elaboració del PAM; un procés aquest impulsat pel propi Ajuntament per incentivar la participació de la ciutadania en temes que es consideren bàsics per al progrés de la ciutat, i que es va desenvolupar entre els últims mesos de gener i abril.

Durant aquest període participatiu d’elaboració del PAM es van recollir 1.725 propostes d’acció provinents de la ciutadania, que van ser analitzades, resumides i votades a mà alçada en el fòrum de cloenda obert a la població que va tenir lloc el passat 9 d’abril. Es va incentivar la participació veïnal en aquest procés per elaborat el PAM amb diverses accions a diferents punts de la ciutat, tant al carrer com a reunions organitzades amb associacions i col·lectius locals, i fins i tot l’alcaldessa va fer una crida expressa a la participació i a la implicació de la ciutadania remarcant en un Ban que es va penjar per tota Santa Coloma sobre la necessitat de participar “per progressar en la ciutat oberta, amb futur i per a les persones que tots i totes volem”, deia Núria Parlon.
Com a resultat del procés de participació, amb interacció i intercanvi d’opinions amb la ciutadania, el document final del PAM per a l’actual mandat aprovat avui al Ple inclou 4 eixos, 28 polítiques, 94 objectius i un total de 333 accions a desenvolupar fins al 2019.

Les prioritats de la ciutadania


L’opinió de la ciutadania per a l’elaboració del PAM ha estat recollida per un equip tècnic creat a l’efecte i com a resultat de les aportacions expressades en diversos qüestionaris, els 10 objectius que tenen major número de valoracions com a “molt important” per als veïns i les veïnes de Santa Coloma i sobre els quals s’ha de basar la política municipal d’aquest mandat son aquests:

  • Atendre els infants i els adolescents víctimes de la violència masclista.
  • Vetllar per garantir condicions dignes de vida per a les persones grans i/o dependents.
  • Vetllar per la qualitat dels serveis públics de salut a la ciutat.
  • Avançar cap a una societat més igualitària i lliure de violències masclistes.
  • Reforçar les acciones a favor de les dones en situació de violències masclistes.
  • Afavorir la incorporació dels i les joves al mercat laboral.
  • Garantir l'assistència universal als serveis essencials per a la infància i joventut.
  • Treballar en favor de la igualtat d'oportunitats per a la infància i la joventut.
  • Garantir l'educació per avançar en la igualtat d'oportunitats.
  • Reforçar l'escolarització millorant la planificació i l'oferta educativa.


Resum econòmic del PAM


Portar a terme les diverses accions recollides al PAM 2016-2019 suposarà una inversió econòmica superior al 98 milions d’euros (amb una mitjana anual de més de 24 milions).

Dels quatre blocs d’accions en que està dividit el PAM (la ciutat de les persones, la ciutat per viure i conviure, la ciutat oberta i la ciutat del futur), destaquem que el primer bloc (la ciutat de les persones), on s’inclouen les polítiques de lluita contra els efectes de la crisi econòmica, a favor de la infància, la salut comunitària o la promoció de l’esport, entre d’altres accions, és el de major dotació pressupostària, amb un cost estimat de quasi 49 milions d’euros. Les polítiques de transformació urbana, habitatge, civisme, neteja o seguretat costaran més de 44 milions. Les polítiques de transparència i participació s’impulsaran amb més de 1,6 milions, i les polítiques destinades a la cultura, el comerç, el turisme, l’educació i la solidaritat estaran dotades amb més de 3,3 milions d’euros.

La ciutadania podrà fer un seguiment permanent del grau de compliment de les diverses accions del govern municipal a través d’aquest portal, on ja es pot consultar el document complert del PAM.