El Museu Torre Balldovina, que aquest any celebra el 30è aniversari de la seva creació (1986-2016), és una institució històricament molt reivindicada a la nostra ciutat. Amb el temps, s’ha posicionat com un museu molt destacat en l’àmbit català pel que fa a la cultura ibèrica gràcies al poblat del Puig Castellar.
Actualment, una passejada pel Museu Torre Balldovina dóna l’oportunitat de conèixer els orígens i l’evolució de la nostra ciutat. L’exposició permanent «Santa Coloma de Gramenet: la muntanya, el riu, la ciutat» fa un repàs per la seva història, des de l’assentament dels ibers al Puig Castellar, passant per la Santa Coloma feudal, agrícola i dels estiuejants, fins arribar a començament del segle xx. Els textos de l’exposició estan disponibles en cinc idiomes: català, castellà, francès, anglès i xinès, aquests darrers mitjançant uns fulls de sala que fan que el Museu sigui accessible a la població autòctona però també a nouvinguts i turistes.
Al Museu també hi podeu trobar un servei d’audioguies gratuït, pensat per descobrir el passat de la ciutat a través del patrimoni arquitectònic que hem conservat. Amb el nom «Itineraris pel patrimoni de Santa Coloma» s’ofereixen tres recorreguts pels principals punts de la ciutat i pels indrets més emblemàtics, per aprofundir de manera detallada en la història del territori, de forma individualitzada i autònoma, sense calendaris ni horaris prefixats, seguint la ruta proposada o adaptant-la als interessos particulars de cada usuari i al ritme que desitgi. La informació de les audioguies també us la podeu descarregar a través del web del Museu o del canal de YouTube.
A més d’aquesta oferta de caràcter estable, el Museu organitza al llarg de l’any diferents actes i activitats de formació i divulgació entorn del patrimoni cultural colomenc. El ventall d’activitats inclou exposicions temporals, presentacions, conferències, visites guiades, cursos, tallers i d’altres. A tall d’exemple, en aquests moments hi podeu trobar la mostra «Intimitats. La roba interior dels segles XIX al XXI». Si hi esteu interessats i voleu estar-ne informats, podeu adreçar-vos al Museu (plaça de Pau Casals, s/n), telèfon 93 385 71 42. Horari de visita: de dimarts a dissabte, de 18.00 a 20.30 h; dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h; dilluns i mes d’agost, tancat; juliol: de dimarts a dissabte, de 17.00 a 21.00 h.