El món de la cultura i les lletres tindrà enguany un gran protagonisme en les Jornades de les Dones de Santa Coloma, una cita anual a la ciutat amb motiu de la diada del 8 de març. I també en seran protagonistes les autores, ja siguin escriptores, poetes, fotògrafes o conta-contes. Així, la ponència inaugural de les Jornades (dimarts 3 de març, 18.30h, a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré), anirà a càrrec de l’escriptora Laura Freixas i portarà per títol "El paper de la cultura en la (des)igualtat".
Un altre dels plats forts serà la presentació, el dijous 12 de març (17.30h), del conte: “Vet aquí... els infants de Santa Coloma dibuixem la igualtat”. Es tracta d'un projecte coeducatiu de ciutat en el qual un grup de noies i nois de l’entitat Educere han escrit contes igualitaris arran d'un treball previ entorn al tema del sexisme a la literatura i els dibuixos animats. Inspirant-se en aquests relats, nenes i nens de diferents centres educatius n’han fet les il·lustracions.
El programa de les Jornades, amb tot un seguit d'actes entorn a la igualtat i els drets de les dones que s'estenen al llarg de dues setmanes, inclou així mateix dos espectacles culturals amb les dones com a protagonistes.
El divendres 6 de març (20h) es representarà a la Torre Balldovina “Divertiment autocrític de realitats femenines”, una lectura teatral dramatitzada a càrrec de la companyia Clis, Clis i Nyac, a partir de l’obra de la Marta Montblant “Resposta a cartes impertinents” (les “Cartes impertinents” són les de la Maria Aurèlia Capmany). El dissabte 7 de març (21h) tindrà lloc a la Sala Miquelet el recital poètic “Com elles”, organitzat per Acolite entorn a l’obra d’algunes de les millors poetes internacionals des de principis de segle XX.
També hi ha previstos conta-contes i exposicions a les biblioteques de la ciutat, així com una trobada amb l’escriptora Tina Vallès, organitzada des del CNL L'Heura (5 de març, 19h). En l'àmbit del premis literaris, les Jornades acolliran la VIIIª edició del lliurament del Premi Isabel Alonso.
El tema de la coeducació estarà, com cada any, molt present en la celebració de la diada. Així, a més de la presentació del conte participatiu, als instituts de la ciutat hi haurà tallers a càrrec de l’entitat Homes Igualitaris. També es faran tres xerrades entorn al projecte fotogràfic “Traficades”, sobre el drama de les nenes i les dones desaparegudes, segrestades i retingudes contra la seva voluntat a Mèxic per ser explotades sexualment. Dues de les sessions, a càrrec de l’autora, la fotògrafa colomense Núria López Torres, aniran adreçades a alumnat de cicles formatius i una tercera serà d’entrada lliure al CRJ Mas Fonollar (26 de març, 17h).
Relacionat tant amb el món de la cultura com amb amb la coeducació, el dia 16 de març, un cop acabades les Jornades però molt vinculada amb elles, tindrà lloc a la Plaça de la Vila (10.30h a 11.45h) una intervenció artística de l’alumnat participant al projecte “Coeducació a través de l’art”.
La diada del 8 de març, una diada festiva i reivindicativa
Organitzada pel Consell de les Dones per la Igualtat en col·laboració amb l’Ajuntament, diumenge dia 8 al matí (d’11 h a 13.30 h) la Plaça de la Vila acollirà la celebració d’una diada del 8 de març festiva i reivindicativa.
Hi haurà tota una sèrie d’accions i actuacions el fil conductor de les quals serà la reivindicació dels drets de les dones i dels valors igualitaris i la celebració del que fins ara s’ha aconseguit en el camí cap a la igualtat real entre dones i homes.
El programa de la jornada inclou: un taller d’origami amb el títol “L’arbre dels desitjos”, teatre al carrer amb Gates Gatunes, l’actuació de les Bruixes de Gramenet (les quals, en un acte simbòlic, cremaran en un perol tot allò que com a dones no volem), un estenedor amb reivindicacions, un taller de risoteràpia i un mercat d’intercanvi vinculat amb les alternatives a l’economia patriarcal que es proposen des de l’economia feminista (es pot portar alguna cosa que no es necessiti per intercanviar-la). L’acte es tancarà amb la tradicional lectura del manifest.
Les dones i el món laboral, les dones i els mitjans, els projectes solidaris amb perspectiva de gènere, la recuperació de la memòria històrica de les dones i tot un seguit d’actes organitzats des dels grups de dones de la ciutat acaben de completar un programa de Jornades de les Dones amb propostes per totes les edats i amb diversitat de formats.
A més a més, i com a novetat aquest any, divendres 13 de març (21h) hi haurà un sopar de dones empresàries i emprenedores de Santa Coloma per compartir inquietuds i experiències.
Les persones interessades poden accedir a tota la programació a través d'aquest enllaç. També es poden acostar al Centre d'Informació i Recursos per a Dones (pça. Montserrat Roig, 1) o contactar amb aquest per telèfon (93 466 14 11) o via correu electrònic (cird@gramenet.cat).