Aquesta celebració internacional, va ser proclamada per la Conferència General de UNESCO al novembre de 1999, amb l’objectiu de promoure la preservació i protecció de tots els idiomes que utilitzen els pobles del món, promoure la unitat en la diversitat i la comprensió entre nacions i pobles, a través del multilingüisme i multiculturalisme. Es va prendre com a data de referència el 21 de febrer de 1952, quan estudiants es manifestaven a la ciutat de Dhaka (ara capital de Bangladesh) en defensa de la seva llengua, el Bangla, i van ser reprimits.
Celebració intercultural
Així doncs, aquesta data és d’una especial rellevància per a la comunitat bengalí d’arreu del món. De fet, van ser els ciutadans d’origen a Bangladesh els primers en portar aquesta celebració a la nostra ciutat. Enguany, s’ha volgut donar un contingut més intercultural a la celebració, al temps que mantenir alguns dels trets més importants de la celebració bengalí del dia. El tema central escollit és la difusió del Fons de les Llengües. L'any 2006 es va posar en marxa el fons en xinès, un dels més importants de l'estat en biblioteca pública; des de llavors s’ha anat incrementant les seccions amb un fons en àrab , una secció dedicada a l'aprenentatge de llengües i un fons en pel·lícules bollywood. Properament es pretén ampliar aquestes seccions amb documents en bengalí, armeni, urdú, etc.
Programa de la jornada
Els actes de la jornada s’inicien al matí amb una visita d’alumnes de primària a la biblioteca, per tal de conèixer el fons de les llengües, que també podran participar en un taller de cal·ligrafies en diverses llengües del món. A partir de les 12h, la comunitat bengalí de la ciutat convida a diverses institucions, entitats i veïns a dur a terme una ofrena floral a la plaça de la biblioteca. A la tarda, les activitats continuen amb una hora del conte especial (18h), amb en Patufet, conte tradicional català, explicat en català, xinès, àrab, urdú, bengalí, armeni. A les 19h tindrà lloc la presentació oficial del fons de les llengües de la Biblioteca Can Peixauet. L’acte clourà amb música tradicional i degustació de menjar bengalí.