El cicle de fotografia social ‘Diaris de Viatge’ inicia, el proper 3 d’abril a Santa Coloma, la seva 4a. edició

Hi haurà 4 exposicions sobre la ciutat com a espai de reivindicació col·lectiva, per a la defensa del dret a un habitatge digne. La primera és ‘Dies de Pakistan’, del fotoperiodista Francesc Melcion.

 

Cartell de la primera mostra del cicle

Santa Coloma de Gramenet, a 26 de març de 2013.- El proper 3 d’abril comença la 4a. edició del cicle d’exposicions de fotografia social i de defensa dels drets fonamentals “Diaris de Viatge 2013” que oferirà quatre mostres solidàries al llarg de l’any a la Sala Riu, en el Centre Cívic Riu (carrer Lluís Companys, 9). La primera d’elles és “Dies de Pakistan” del fotoperiodista Francesc Melcion, la inauguració de la qual és el 3 d’abril a les 19.00 hs.

Enguany, amb el lema “Apunts Urbans: 2013, Any europeu dels ciutadans” el cicle Diaris de Viatge vol mostrar amb imatges el dia a dia de dones, homes, nens i nenes en situacions difícils i, en alguns casos, adverses arreu del món. En concret, les quatre exposicions previstes durant l’any mostren la importància que té per a cadascú el lloc on viu, la ciutat com a espai de reivindicació col·lectiva, el dret a un habitatge digne, les iniciatives socials en pro d’una societat més justa, entre d’altres aspectes. Així, la fotografia es converteix en testimoni de poblacions que esdevenen objectiu militar i viuen en un clima on les violacions dels drets humans són constants i queden, en la seva gran majoria, impunes.

La mostra “Dies de Pakistan” obre el cicle el 3 d’abril

El cicle Diaris de Viatge s’inicia el dimecres 3 d’abril amb la inauguració de la mostra “Dies de Pakistan” (19.00 h) del fotoperiodista Francesc Melcion (www.francescmelcion.com ), un acte que comptarà amb l’assistència del propi autor i de Mohammad Rehman, colomenc d’origen pakistanès. Es tracta d’una exposició d’imatges dedicada al treball dut a terme entre el 2007 i el 2008 per Melcion, fotoperiodista del Diari Ara, que vol esborrar la imatge única i estigmatitzada de Pakistan per oferir la seva realitat, la d’un país en la seva immensa majoria format per persones humils i treballadores, on la màxima premissa és l'hospitalitat i el respecte, i on cada dia milions de persones es posen en marxa per viure en pau i seguir amb les seves vides malgrat els problemes i les dificultats que travessen.

L’alcaldessa Núria Parlon destaca sobre aquest cicle d’exposicions que Diaris de Viatge “és un exemple de cooperació cultural i de compromís de la ciutat en la sensibilització i defensa dels drets fonamentals arreu del món”. L’alcaldessa explica que “són quatre propostes en forma d’exposicions per conèixer les situacions d’altres indrets i, sobretot, la realitat quotidiana i, sovint, dura d’altres persones que pateixen situacions de vulneració dels drets i llibertats bàsiques que cal continuar denunciant”.

El cicle Diaris de viatge és una proposta que s’emmarca en el Pla de Sensibilització per a la Solidaritat que porta a terme l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Les activitats d’aquest Pla, al 2013, es consoliden i s’amplien. En aquesta línia, s’acaba de posar en marxa la Comissió de Coordinació de la Sala Riu, un grup de treball que dissenya el programa i proposa nous projectes vinculats a la fotografia social. Enguany, s’han planificat les 4 exposicions de Diaris de Viatge i s’ha ampliat els dies i l’horari d’obertura al públic de cadascuna de les mostres, entre d’altres iniciatives.

Les següents mostres de “Diaris de Viatge”

  • Del 3 al 21 de juny, la mostra “Experiència urbana de Villa El Salvador, Lima-Perú”. Inauguració: 3 de juny a les 19:00 hs Centre Cívic Riu. A més, el 7 de juny (20:00 h) es realitzarà la presentació del documental “Villa El Salvador, porque no tenemos nada, lo haremos todo”, dirigida per Carola Rodríguez, que es projectarà a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré.
  • Del 14 al 31 d’octubre: mostra “REVELA, projecte fotogràfic” (Primer Premi Internacional de Fotografia als Titulars dels Drets Socials). Es tracta d’una exposició emmarcada en les Jornades per la Pau i la Cooperació 2013. Les fotografies són d’Antonio Aragón, Eugenio Gutiérrez, Álvaro Laiz, David Rengel, Fernando Moleres i Eva Parey. Inauguració de la mostra: 3 de juny, 19 h, Centre Cívic Riu.
  • Del 2 al 20 de desembre: “Iraq 2003: vida diària en un país ocupat” del fotoperiodista Sergi Reboredo. Activitat emmarcada en la commemoració del Dia dels Drets Humans i alhora és una proposta de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Inauguració de la mostra: 2 de desembre, 19 hs, Centre Cívic Riu.
     

Mé informació: www.gramenet.cat/cooperacio

Us adjuntem el cartell de la primera mostra del cicle “Diaris de Viatge”

Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

93 462 40 13 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat