El Cementiri es converteix en lloc de trobada amb motiu de Tots Sants

Les famílies de Santa Coloma poden disposar d'un nínxol al cementiri de la seva ciutat. La millora de les infraestructures i dels serveis funeraris locals és permanent.

El Cementiri Municipal torna a ser durant aquests dies punt de referència per a moltes persones que volen expressar un record afectuós als seus éssers estimats difunts. Entorn de la celebració de la jornada de Tots Sants, l'1 de novembre, s'incrementa notablement el nombre de visites al cementiri, situat al quilòmetre 4,5 de la carretera de la Roca, raó per la qual s'amplia el seu horari d'obertura (de 8.00 a 20.00 hores) fins a aquesta data. L'Ajuntament vetlla tot l'any pel bon estat del recinte, que té 47.833 metres quadrats, i pel funcionament del servei que en ell es presta, fonamental per a tota la ciutadania.

A Santa Coloma es produeixen cada any al voltant de nou-centes defuncions. D'aquestes, la majoria (580 l'any 2015 i 536 el 2016) acaben en inhumacions o enterraments i en incineracions (361 el 2015 i 375 el 2016) que es duen a terme en el mateix cementiri. Una minoria és enterrada a altres municipis.

La posada en marxa el 1996 del Tanatori, situat al mateix recinte, va suposar un avanç important en la millora dels serveis funeraris de la ciutat, ja que posava a disposició de la població 4 sales de vetlla i sales per a autòpsies i tanatopràxia a més d'una capella per a serveis religiosos i les oficines dels serveis administratius de gestió del cementiri. El 2009 es va incorporar un forn crematori.

L'actual cementiri va ser creat el 1934. El que llavors existia a la ciutat (els actuals terrenys del jardí d'Ernest Lluch) s'havia quedat petit per l'augment de la població. El Cementeri Vell va desaparèixer el 2001, després del trasllat de les restes que hi havia a noves sepultures del recinte de la carretera de la Roca.

El Cementiri Municipal té unes 18.000 sepultures, a més de cent tombes i 200 columbaris. L'ampliació en els últims anys de la corona superior s'ha incrementat el nombre de sepultures en més de 3.000. I hi ha un projecte que preveu la seva ampliació en 2.200 més. Aquesta disponibilitat, unida a les 300 sepultures buides de l'actualitat, garanteix les inhumacions a la ciutat durant un llarg període. Totes les famílies de Santa Coloma podran disposar d'un nínxol al cementiri de la seva ciutat.

L'adjudicació del servei de manteniment, l'ampliació i la millora del Cementiri Municipal a l'empresa Consti SL, el 1993, ha permès dur a terme diverses actuacions per actualitzar els serveis funeraris locals. Hi ha un pla de millora permanent acordat per l'Ajuntament amb aquesta empresa. Actualment, per citar algunes obres, es millora la pavimentació de les vies Santa Cristina, Santa Mònica, Santa Júlia i Santa Eulàlia; s'instal·len baranes en diferents punts i fonts en les vies 21, Santa Llúcia i Sant Isidre. En els propers dies començarà la reforma dels lavabos del Tanatori.