La primera de les trobades ciutadanes, va cloure el procés de participació ciutadana de l’anomenat PMUS (Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible), des del qual es van recollir propostes sobre tots els aspectes i modes de la mobilitat: vianants, bicicletes, transport públic, vehicle privat, medi ambient, seguretat viària, aparcaments, etc.
Durant tot el procés es van enregistrar més de 200 entrades participatives a la pàgina web i, presencialment, 123 persones van participar en els diferents taller aportant els seus punts de vista sobre aspectes tant importants com la implantació de “súper-illes”. Aquestes àrees de qualitat ambiental són espais escollits on es reorganitza la mobilitat de la ciutat per tal d’alliberar part de l’espai públic que normalment es dedica a vehicles de pas.
La bona acollida de les “súper-illes” es va combinar amb nombroses propostes ciutadanes que s’inclouran en el PMU de Santa Coloma com ara: fer més visible la prioritat dels vianants sobre els vehicles per tal de poder anar reduint pilones, marcar bé els itineraris accessibles, ampliació del temps de pas dels vianants als semàfors, ubicació de noves escales mecàniques i ascensors, etc.
En el cas de les bicicletes, les demandes giraven entorn a l’ampliació d’espais d’aparcament, campanyes de conducció eficient i seguretat, creació d’un sistema de bici pública i accessibilitat de les bicicletes en zones amb escales, entre d’altres.
Pel que fa al transport públic, les propostes ciutadanes apuntaven a la necessitat d’adaptar la xarxa a les noves “súper-illes”, millorar la informació dinàmica a les parades d’autobús, ampliar la capacitat de les paredes de taxi, instal·lació de parades dobles, mesures per evitar l’aparcament en doble fila, foment de vehicles sostenibles, etc.
En l’acte celebrar a la Biblioteca Salvador Cabré de Singuerlín, el cinquè Tinent d’Alcalde, Jordi Mas, va destacar la importància del PMU en un moment en què “l’evidència del canvi climàtic ens obliga a repensar la presència del cotxe i a prioritzar el vianant ja què la tipologia de la nostra ciutat així ho fa possible”.
Fòrum EDUSI
L’altre Fòrum ciutadà celebrat en el marc del PAM va ser el de l’EDUSI (Estratègica de Desenvolupament Sostenible i Integrat), que ha de donar resposta als reptes i desafiaments de Santa Coloma, especialment a nivell de cohesió social i territorial. El document que se’n deriva ens serveix, a més, per optar a les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
La finalitat de l’Estratègia DUSI és el d’aconseguir que Santa Coloma passi de ser una ciutat residencial de l’Àrea Metropolitana a una ciutat articuladora, amb projecció europea pel seu patrimoni convivencial, la seva importància com a ciutat cultural de coneixement en els àmbits de l’alimentació, la gastronomia i la salut.
Per aconseguir aquesta fita, l’Estratègia es basa en 5 objectius: ciutat intel·ligent, ciutat sostenible, ciutat saludable, ciutat inclusiva i ciutat relacional i participativa.
Durant el procés participatiu, les més de 100 persones que hi van col·laborar van anar desgranant propostes que, al cap i a la fi, han de servir per aconseguir una administració pública més àgil i més propera, fer de Santa Coloma la ciutat de la proximitat sostenible, i mantenir un entorn urbà saludable i atractiu des de la cohesió social i territorial.
En aquest sentit, el regidor Jordi Mas va definir l’Estratègia com un “instrument de desenvolupament sostenible amb un encaixament solidari” Per la seva part, el tercer tinent d’Alcaldessa Diego Arroyo va insistir en què “una ciutat ha de saber cap a on va i que definir és el primer pas per construir futur”.
A les ajudes FEDER que es podrien obtenir gràcies a l’Estratègia DUSI s’han presentat un total de 36 ciutats de tot Catalunya. Tot i així, els dos regidors van considerar que les possibilitats de Santa Coloma d’obtenir finançament europeu són molt altes si atenem a “l’experiència de gestió de fons europeus de la nostra ciutat” i al treball previ sobre altres estratègies urbanes que la UE ha valorat sempre positivament.
Tots els documents relatius als processos participatius PMUS i EDUSI es poden trobar en aquest web.