Dissabte familiar i de conscienciació ambiental per netejar la font de l’Alzina

Aquesta jornada lúdica i oberta a tothom forma part de la Setmana Europea de Prevenció dels Residus. La nostra ciutat està molt compromesa en el manteniment del parc de la Serralada de Marina.

Dissabte, dia 13 (de 10.00 a 13.30 h), tindrà lloc una jornada lúdica i familiar amb el lema «Fem dissabte a la font de l’Alzina». Les persones que hi vagin treballaran en grups amb material de protecció, classificaran les deixalles i posaran en comú el nombre de residus recollits. Tot plegat acabarà amb una festa en un dels espais naturals preferits per la població colomenca.
Tothom està convidat a participar en aquesta acció festiva, l’objectiu de la qual és cridar l’atenció d’infants i adults sobre la necessitat del reciclatge i el manteniment de l’espai natural.

La neteja de la font de l’Alzina és la referencia a la nostra ciutat de la Setmana Europea de Prevenció i de l’European Clean Up Day! La font de l’Alzina i l’àrea de lleure de les Oliveres són zones forestals integrades en el parc de la Serralada de Marina.

La neteja dels espais d’esbarjo i dels emplaçaments amb un fort impacte de l’activitat humana correspon a una empresa contractada pel Consorci del Parc de la Serralada de Marina. Aquesta institució, que gestiona 3.157 hectàrees de bosc (la zona meridional de la serra), està formada per la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Montcada i Reixach, Sant Fost de Campsentelles i Tiana.

La nostra ciutat col·labora amb recursos propis en el manteniment i la conservació del parc. Així, un grup de persones contractades en un pla d’ocupació municipal neteja les zones forestals i periurbanes. L’endreça d’aquests espais és el fil conductor per aconseguir la implicació de diferents col·lectius i per desenvolupar un projecte de caire social. L’Ajuntament va assolir un acord amb Cointegra, entitat que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual, mitjançant el qual cada divendres alguns dels usuaris recullen deixalles a la font de l’Alzina. Aquestes persones fan activitat física a l’aire lliure amb implicacions socials i mediambientals.

Rutes turístiques


El parc de la Serralada de Marina és de singular valor paisatgístic i ambiental. El Centre Ecometròpoli va dissenyar una ruta, incorporada ja als atractius turístics de la ciutat, per descobrir-lo. Cal pujar fins a l’ermita de Sant Climent, erigida pels monjos de Sant Jeroni de la Murtra el 1673, i des d’aquí anar fins a la cova d’en Genís per tornar al coll de les Ermites i al camí de la font de la Bóta. En aquest recorregut apareixen el poblat ibèric del Puig Castellar, la font d’en Bartomeu i la vinya d’en Sabater.

D’altra banda, les persones amb discapacitat poden fer un circuit, dissenyat per Eduard Jornet, que comença a la font de l’Alzina i va fins al coll de la Torre dels Frares. És una ruta accessible per a persones en cadira de rodes i es pot completar en diversos trams d’anada i tornada. El circuit s’ha fet en col·laboració amb la Fundació Itinerarium i el projecte BOX21, que lidera Anna Vives.