Dia Internacional i Nit dels Museus a Santa Coloma

El dissabte 18, el Museu Torre Balldovina obrirà les portes més enllà de la mitjanit amb diverses propostes lúdico-culturals.

El Dia Internacional dels Museus se celebra cada 18 de maig des de l'any 1977. Un dia a l'any on els museus són els veritables protagonistes obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat. Organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) té per objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en la societat. Cada any, l'organització tria un tema específic per a la celebració. Per l'edició 2019, l'esdeveniment gira al voltant del tema "Els museus com a eixos culturals: El futur de la tradició".

Una de les activitats principals de la celebració del Dia Internacional dels Museus és la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa que se celebra enguany el mateix dissabte 18 de maig. Durant aquesta nit, diversos museus de Catalunya i d'arreu d'Europa obriran les portes més enllà de la mitjanit amb diverses propostes lúdico-culturals.

El Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus a Santa Coloma

El Museu Torre Balldovina et convida a participar en diverses activitats, totes gratuïtes, en una ocasió única per gaudir del Museu fora dels horaris habituals:
 
12 h - Visita guiada al Museu i al Molí d’en Ribé (cal inscriure's prèviament)
Recorregut per l'edifici de la Torre Balldovina (segles XI-XX) per conèixer el museu de la ciutat, la seva història i l’exposició sobre la història de Santa Coloma. La visita a l’exposició de la Santa Coloma medieval i moderna es completarà amb la visita a les restes arqueològiques del Molí d’en Ribé (molí fariner del segle XIV), com a propietat senyorial de la mateixa Torre Balldovina.
INSCRIPCIONS al tel. 93 385 71 42 o al correu-e: museutorreballdovina@gramenet.cat
 
21 h i 23 h - Visita guiada teatralitzada "El senyor Sagarra et convida a la Torre Balldovina" (cal inscriure's prèviament)
El senyor Ferran de Sagarra, amo de la Torre Balldovina ara fa 100 anys, us ensenyarà casa seva i us farà reviure el descobriment del poblat ibèric Puig Castellar -situat en uns terrenys de la seva propietat- i les seves estades a Santa Coloma durant l'estiu. INSCRIPCIONS al tel. 93 385 71 42 o al correu-e: museutorreballdovina@gramenet.cat
 
22 h - Concert amb Takeuchi Quartet
Quatre músics de distintes procedències i gran experiència en diferents camps musicals, s’uneixen en aquest projecte per sumar-ne les essències i destil·lar-ne un nou resultat. Un espectacle càlid, intens i aromàtic, on conviuen Atlàntic i Mediterrani en una fusió rica en matisos.
Maya Takeuchi, veu
Antonio Mazzei, piano
Joan Rectoret, baix elèctric
Marc Vila, bateria i percussió
 
També, de 19 a 1 h, jornada de portes obertes i visita lliure a les exposicions:
 
«Miguel Hernández, poeta del poble»

"Miguel Hernández. Poeta del poble" és una exposició comissariada per l'investigador Ángel Sody que vol recuperar la figura d’aquest singular poeta i dramaturg valencià a través d’un recorregut per la seva intensa vida des d’un doble vessant: literari i de memòria històrica.
Miguel Hernández (1910-1942) és conegut sobretot per la seva poesia. Vinculat per afinitat a la Generació del 27, la seva trajectòria vital i el seu extens llegat literari –malgrat la seva curta vida– són símbol de la dignitat i del gran esforç creatiu d’aquest jove poeta i dramaturg. Però la mostra també pretén retre homenatge al Miguel que va defensar les llibertats democràtiques i el govern de la República, participant activament a les trinxeres i treballant culturalment al front. Acabada la guerra, fou detingut i empresonat fins a la seva mort, als 31 anys.
 
«Santa Coloma: la muntanya, el riu»

Recorregut per la història de Santa Coloma, des de l’assentament dels ibers al Puig Castellar fins a l’inici del segle XX, a partir dels dos elements físics bàsics del terme: la muntanya (Puig Castellar) i el riu (Besòs), cadascun d’ells vinculat al desenvolupament dels diferents temps històrics de Santa Coloma.
L’àmbit “la muntanya”, ubicat a la primera planta de l’edifici, comprèn el període dels ibers a Santa Coloma i el seu poblat, el Puig Castellar, oferint una visió completa de la cultura ibèrica. L’àmbit “el riu”, situat a la segona planta, està dedicat al lligam del riu Besòs amb la història de la Santa Coloma medieval i moderna (segles XI-XX): la Santa Coloma feudal, agrícola i dels estiuejants.