Santa Coloma de Gramenet, 30 d’octubre de 2017. Aquesta tarda s’ha celebrat una sessió extraordinària del Ple Municipal per parlar i debatre sobre el futur del parc de Can Zam i el procés participatiu que s’està desenvolupant a la ciutat per definir els elements i usos que ha de tenir la 2a. fase d’aquest parc metropolità. El Ple s’ha realitzat a petició dels grups municipals Som Gramenet i Gent d’Esquerres-ICV-EUiA.
Durant la sessió plenària, els portaveus de tots els grups municipals (PP, ICV-EUiA, Ciutadans, SOM Gramenet i PSC) han exposat les seves inquietuds, reivindicacions i propostes sobre l’ús de l’espai de la segona fase de Can Zam; posteriorment s’ha fet un torn de paraules en el qual han intervingut la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Santa Coloma (FAVGRAM), el Centre Excursionista Puigcastellar, la Plataforma de la Serra de Marina i Can Zam, l’associació Running Vigia i l’entitat Airiños da Nosa Galicia. Finalment en representació de l’Equip de Govern, el primer tinent d’alcaldessa Esteve Serrano ha donat resposta a les peticions realitzades fins llavors i ha exposat la situació actual de Can Zam i el procés de participació que ha de definir el projecte de futur.
Participació adreçada a tothom
Sobre el procés de participació que està en marxa en l’actualitat, una de les peticions de l’oposició era saber si aquest procés segueix un reglament i una normativa, si s’ha donat a conèixer entre la població i alhora han expressat el seu neguit respecte a la butlleta de participació i el funcionament de la mateixa. El tinent d’alcaldessa Esteve Serrano ha recordat que la llei superior de 10/2014 de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana inclou els denominats ‘Processos de participació’ als quals no és obligatori realitzar un decret, segons l’article 43 de la mateixa llei -és el cas del procés de participació sobre Can Zam que està en marxa.
“L’objectiu ha de ser arribar al major número possible de ciutadans i ciutadanes; que tothom pugui dir la seva i fer un parc per a tots i totes”, ha recordat el tinent d’alcaldessa.
Parc de Can Zam, segona fase
La denominada 2a. fase del parc de Can Zam compren uns terrenys de 51,000 m2 qualificats de zona verda el passat mes de març. Per elaborar el procés de participació d’aquesta fase i de posteriors, l’Ajuntament va partir dels acords del Ple del 2006 (que va tenir els vots a favor del PSC, IC i CiU i l’abstenció del PP). En aquests acords s’explicita que es destinarà al “cor frondós del parc” els terrenys obtinguts de les expropiacions realitzades al Barri del Pilar, “en qualsevol cas no vol dir tot el barri, sinó aquests terrenys concrets”, ha matisat el tinent d’alcaldessa, “terrenys expropiats als que s’han d’afegir cessions fetes per antics gestors de la resta de terreny”.
Pel que fa a la informació del procés de participació, durant la sessió el portaveu de l’Equip de Govern ha recordat que s’ha informat a la ciutadania tant a través de tots els mitjans de comunicació municipals –butlletí L’Ajuntament Informa del 23 de juny d’enguany i posteriors, web municipal i xarxes socials municipals-, informació adreçada a tots els mitjans de comunicació no municipals i alhora el Servei de Participació de l’Ajuntament ha convocat a entitats, associacions, partits polítics i col•lectius diferents de tota la ciutat interessats en Can Zam, sense excloure a ninguna persona, entitat o col·lectiu.
La butlleta de participació
Actualment la ciutadania pot escollir les deu propostes d’usos i nous elements preferides per al parc d’entre les 20 propostes previstes per l’Ajuntament i que són compatibles amb la qualificació de zona verda i a més té una casella oberta per d’altres suggeriments. Aquestes 20 propostes d’usos i elements previstes –que es poden consultar al web municipal (www.gramenet.cat)- són d’altres parcs de característiques similars a Can Zam, i que constitueixen espais situats a Catalunya, a la resta de l’Estat o a l’estranger.
En relació a aquesta butlleta, els grups municipals Som Gramenet i Gent d’Esquerres-ICV-EUiA es queixen que inclou propostes determinades i tancades i que aquestes augmentaran el número d’equipaments del parc i no de zona verda. En aquest sentit, l’Equip de Govern ha explicat que la metodologia de la butlleta procedeix d’una recerca tècnica i exhaustiva avalada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre usos en altres parcs d’arreu del món i acceptats com a zona verda –“no són equipaments, oferim exemples d’elements i usos concrets de zona verda per inspirar la tria ciutadana però també hi ha una casella oberta on tothom qui vulgui pot aportar idees noves, diferents a les 20 propostes concretes”, ha recordat Esteve Serrano.
També cal recordar que tant l’article 56 del Reglament de Participació com l’article 53 de la Llei 10/2014 preveuen l’ús d’instruments demoscòpics com les enquestes i queda sota responsabilitat dels gestors (Participació Ciutadana de l’Ajuntament), i sota la vigilància de la Comissió de seguiment del procés i, en darrera instància, del Secretari de l’Ajuntament, l’escrutini i seguiment de tot plegat.
Una altra de les inquietuds de l’oposició és el fet que si a priori “tot estava pactat amb els acords del 2016, perquè s’ha obert un altre procés de participació”. En aquest sentit, l’Equip de Govern ha destacat que “continua defensant i respectant aquests acords, però alhora hi ha un espai que no es va contemplar i que forma part dels 51.000m2 esmentats de zona verda, a més de les expropiacions del barri del Pilar, que és l’espai que s’està consultant a la ciutadania”. Precisament aquest procés de participació també respon a peticions de la ciutadania en el marc del Pla d’Acció Municipal de l’actual mandat.
L’alcaldessa Núria Parlon, que ha tancat la sessió, ha remarcat que “La voluntat de l’Ajuntament és desenvolupar un parc verd, frondós i equipat, a l’alçada dels parcs d’altres ciutats grans de Catalunya”, i ha posat en valor les aportacions de les entitats i la ciutadania en aquest procés participatiu, sobre el qual ha senyalat que “donarem garanties absolutes del que s’està fent, segons la llei vigent”.