L’alcaldessa Núria Parlon i la presidenta de la Fundació Privada Hàbitat3 Tercer Sector Social, Carme Trilla, han signat aquest dijous 3 de novembre a la sala d’exposicions del Centre d’art Can Sisteré un conveni de col·laboració per desenvolupar en aquesta ciutat un programa per a l’ampliació i la gestió d’un parc d’habitatges de lloguer social, amb l’objectiu de donar respostes a situacions d’emergència social provinents, entre d’altres, de persones sense llar o desnonades per dificultats econòmiques que es troben en situació d’exclusió residencial, d’acord amb el que determina la Llei 24/2015.
L’esmentat conveni contempla que Hàbitat3 captarà quinze habitatges del mercat privat i articularà amb els seus propietaris una cessió d’ús per al posterior arrendament a aquelles persones beneficiàries que proposi l’Ajuntament.
L’objectiu és incentivar als propietaris de pisos buits per a què els cedeixin al programa. I perquè es destinin a persones en risc d’exclusió social del municipi inscrites a la Mesa d’Emergències. D’aquesta manera es vol és ampliar la borsa, ja existent, d’habitatges destinats a lloguer social. En funció de la disponibilitat econòmica del propi Ajuntament s’ampliarà el nombre d’habitatges. El conveni té una vigència de quatre anys i la inversió prevista és de 458.359,02 euros, dels quals l’Ajuntament aportarà 368.359,02 euros mitjançant subvenció directa.
L’alcaldessa Núria Parlon ha senyalat que l’acord d’avui és “una mostra més de que des de l’Ajuntament continuem teixint aliances per ajudar les famílies de la nostra ciutat que tenen problemes per fer front a les despeses vinculades a un dret bàsic com és l'habitatge. El conveni amb la Fundació Hàbitat3 és un pas més en aquesta lluita contra una injustícia social derivada d'una crisi econòmica i de valors que ja dura massa”.
Aquest Ajuntament disposa d’una Oficina Municipal d’Habitatge que gestiona un parc d’habitatges, però la situació actual demana tenir parc més ampli d’habitatges de lloguer social per tal de poder donar resposta a les famílies en situació d’especial d’emergència i amb necessitat d’acompanyament social, que és un dels punts que contempla el conveni. La insuficiència del parc públic d’habitatges existent a la ciutat i el nombre creixent de les situacions d’emergència social lligades a la necessitat d’habitatge urgent, fan que l´Ajuntament es proposi el desenvolupament d’un projecte des d’una triple perspectiva: facilitar l’ accés a un habitatge, garantir el seguiment social i la cobertura de les necessitats bàsiques de la unitat de convivència afectada i oferir les mesures necessàries de reinserció laboral. El conveni signat amb Hàbitat3 s’emmarca en aquest sentit, ja que l’Ajuntament no disposa de recursos humans i materials per donar resposta al creixent nombre de problemàtiques en matèria d’habitatge i alhora garantir un seguiment i una atenció adequats a les persones que es troben en situació d’ emergència.
La presidenta d’Hàbitat 3, Carme Trilla, ha dit que el conveni signat avui amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ve a consolidar l’objectiu de la seva Fundació d’ampliar el parc d’habitatges de lloguer social a l’àrea metropolitana de Barcelona, que és la zona de Catalunya que presenta més necessitats actualment, per la qual cosa està impulsant convenis similars als municipis de l’entorn. Recordem que Hàbitat3 agrupa 34 federacions i grans organitzacions del Tercer Sector Social de Catalunya, les quals representen en conjunt més de 3.000 entitats socials no lucratives des del 2003.
Conseqüències de la crisi
A la trobada per a la signatura del conveni, l’alcaldessa i la presidenta d’Hàbitat3 han coincidit que degut a la crisi econòmica creix el risc d’exclusió social residencial, amb un increment de processos judicials d’execució hipotecària i de desnonaments a tot el país. Les dificultats d’inserció en el món laboral, degut a la crisi econòmica, fan gairebé impossible accedir a un habitatge del mercat lliure davant la pèrdua del que ha estat l’habitatge habitual. Aquesta situació comporta que a ciutats com Santa Coloma es trobi en situació d’emergència residencial un nombre elevat de persones, que demana resposta immediata a l’administració pel que fa a la garantia del seu dret al habitatge.
L’Ajuntament té la voluntat, complint la llei, d’atendre les situacions d’emergència residencial i de donar resposta a les dificultats en que troben molts ciutadans i ciutadanes en situació de vulnerabilitat a l’hora d’accedir a un habitatge digne i assequible. Aquest propòsit es reflecteix en la proposta de pressupost per al 2017 aprovada en Ple el passat 24 d’octubre que, prioritzant un any més les polítiques socials per atendre les conseqüències de la crisi, vol consolidar els serveis socials bàsics i de suport a les famílies augmentant la despesa destinada a aquests serveis que es consideren essencials per a la ciutadania. En aquest sentit, recordem que es preveu que el Fons d’Ajuts Social (per ajudar les famílies en els pagaments per mantenir el seu habitatge, pal·liar els efectes de la pobresa energètica, donar suport en alimentació i en educació mitjançant les activitats d’estiu i socioeducatives) sigui d’uns 3 milions d’euros.