Conferència al Museu per commemorar el Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

El dijous 24 de maig, a les 18.30 hores, tindrà lloc la conferència “Resistència i solidaritat de les dones als camps de concentració nazis”, a càrrec de la Rosa Toran, presidenta de l'Amical de Mauthausen.

Una historia de Dones lluitadores per la pau

El Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament es va començar a celebrar l’any 1982, quan centenars de milers de dones es van organitzar contra les armes nuclears i la cursa d’armament.

Des d’aleshores, cada 24 de maig, persones de tot el món es troben per recordar que la pau és possible i que existeix una altra lògica diferent a la de les violències i les guerres, que és la de viure, la de buscar cruïlles on trobar propostes i solucions justes per les parts enfrontades en els conflictes. Volen mostrar que l’alternativa al discurs únic de la violència és la de la paraula i el diàleg, que es poden tendir ponts de trobada per construir un món diferent.

S’ha fet palès, a més, que, segons dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), durant els conflictes armats l'atac als drets humans de les dones (assassinat, violació, esclavitud sexual i embaràs forçat) s'utilitza com a arma de guerra.

La història ha volgut presentar la guerra com inevitable i única solució per resoldre els conflictes, mentre que les dones han  deconstruït la història per demostrar que hi ha hagut dones que des de sempre hi han mostrat el seu rebuig, des de diferents accions i actituds.

Des de la resistència pacífica de les dones de Greenham Common, passant per les diferents manifestacions i escrits de la Virginia Woolf; o enfrontant-se a l’Estat, convidant a la insubmissió, com les Dones de Negre de Belgrad; buscant diferents camins i trobades, saltant els murs de separació, com ara les dones palestines i israelianes; o bé continuant denunciant els crims de guerra i els criminals de guerra des de la clandestinitat, com han fet les dones de RAWA (Associació Revolucionària de Dones Afganeses), o les dones colombianes, o les russes i txetxenes. Com tantes i tantes altres dones decidides a mantenirse “en peu de pau”.

Un testimoni per la pau i el desarmament a la nostra ciutat

Desprès de la visita que el grup de dones de la nostra ciutat va fer al camp d’extermini de Mauthausen, ara arriba una interessant conferència al Museu Torre Balldovina on la Rosa Toran, presidenta de l’Amical Mauthausen, parlarà de la lluita històrica de de les dones en favor de la pau, i de la violència que han patit i pateixen les dones als diferents conflictes pel sol fet del seu gènere.

L’acte comptarà també amb la participació de membres del Consell de les Dones per la Igualtat integrants del viatge a Mauthausen 2012.

Lloc: Sala d’actes del Museu Torre Balldovina (plaça de Pau Casals, s/n).