Baixa la pressió fiscal a les famílies i augmenta la despesa en atenció social

La proposta inicial del pressupost municipal de l’any 2010 es votarà dilluns al Ple de l’Ajuntament. Es manté el milió d’euros d’ajuts destinat a les famílies més afectades per l’atur.

Dilluns passat, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va presentar als mitjans de comunicació la proposta inicial de pressupost i d’ordenances fiscals per a l’exercici 2010, que haurà d’aprovar el proper Ple Municipal del 29 de març. La xifra total del pressupost consolidat per a aquest any, que hi inclou Ajuntament, instituts, patronats i empreses municipals, és de 172 milions d’euros.

El govern municipal, conscient que continuem en una conjuntura difícil, ha articulat el pressupost del 2010  amb la idea de minimitzar l’impacte econòmic sobre les famílies i, alhora, garantir tots els serveis relacionats amb l’atenció i l’ajut a la ciutadania. En aquest sentit, en la proposta de pressupost i d’ordenances fiscals, destaca, sobretot, una disminució de la pressió fiscal a les famílies. Així, la gran majoria d’impostos i taxes aplicades baixen un 1,4% , entre els quals hi ha l’Impost de béns immobles (IBI), i se’n congela la resta, com és el cas, entre altres, de l’Impost de vehicles.

A més, continua la contenció de les despeses en l’apartat de personal de l’Ajuntament i en altres despeses internes. Continuen congelats els salaris dels regidors i regidores i dels directius i directives de l’Ajuntament. 

L’alcaldessa va dir, en la presentació del pressupost , que “prioritzem el fet de donar resposta a les necessitats de les famílies colomenques, l’atenció a les persones, i el fet de garantir la igualtat d’oportunitats i el foment de l’ocupació, entre altres aspectes importants i en un moment econòmic difícil. Aquests són els pressupostos que necessiten els ciutadans i les ciutadanes de Santa Coloma de Gramenet”.

Sessió informativa
En aquest sentit, totes les persones que ho vulguin poden consultar un resum de la proposta de pressupost i d’ordenances fiscals d’enguany en aquesta web. A més, el proper 8 d’abril (19.00) es farà una sessió informativa dedicada a aquest tema a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

Prioritats
El govern municipal colomenc prioritza la despesa destinada a actuacions de protecció i promoció social (servei d’atenció domiciliària, transport adaptat, informació i orientació a la dona, solidaritat i cooperació internacional, etc.), que augmentarà més del 25% respecte al pressupost del 2009. Cal destacar que es manté el milió d’euros per a ajuts a les famílies que tenen més problemes per fer front a la crisi econòmica i l’atur.

D’una banda, s’augmenta un 20% el pressupost destinat al Servei d’Atenció Domiciliària (SAT). De l’altra, s’incrementa un 92% la despesa per habitant per a la construcció de noves llars d’infants i per a la reforma de diferents centres escolars de primària i secundària (part d’aquesta inversió procedeix del Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local). També augmenta la despesa per habitant en dos conceptes: un 6,33 %  en manteniment i neteja de la via pública i un 112,96%  en manteniment d’edificis. També es destinarà més d’1 milió d’euros a rehabilitació d’edificis i a instal·lació d’ascensors.

Un altre aspecte destacat és l’increment d’un 25,6 % en la despesa per habitant destinada a benestar social, entre altres àmbits, per contribuir a la millora de la qualitat de vida de la població.