Aquesta setmana, els alumnes del màster de Cooperació de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya fan un taller a l’entorn de l’Edifici Fondo. Tot plegat surt de la col·laboració entre els responsables de l’Escola i l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament a partir de diverses trobades mantingudes al juliol i al setembre.
Els 20 estudiants de diverses nacionalitats que completen el taller treballen en diferents línies d’investigació i interactuen amb els veïns, els comerciants i els usuaris. Dilluns va tenir lloc la presentació de l’activitat i, durant la setmana, s’han recollit dades sobre el terreny. Del 16 al 18 de desembre s’hauran de preparar els treballs, i el dia 19 (de 10.00 a 14.00 h) es farà la presentació dels resultats finals. Els objectius del taller són molt diversos: des d’introduir els reptes i el debat al voltant de la sostenibilitat,fins a la participació de la comunitat en l’urbanisme, passant per l’assignació de xarxes socioespacials, la planificació i el desenvolupament d’una actuació urbanística amb la comunitat i l’aprofitament de les habilitats de recerca qualitativa.
A les perifèries de les metròpolis europees contemporànies, com Barcelona, hi ha una forta barreja cultural i social.
Aquesta complexitat evidencia la necessitat de reconèixer la intricada relació entre els espais de diversa identitat cultural i els espais físics de contingut cívic. Sota aquest supòsit, el curs pretén analitzar com l’ús de projectes d’arquitectura pública pot convertir-se en punt de referència per a la comunitat, o com l’arquitectura i el disseny d’espais poden ser un fort catalitzador per al canvi i transcendir els límits físics de suport a la comunitat.