Accions locals per donar resposta a la crisi de refugiats a Europa

Aquest dimecres 23 es fa la penúltima concentració a les 20:00 hores a la plaça de la Vila en suport a les persones refugiades. Ens acompanyarà Jordi Armadans, director de FundiPau, que convidarà a reflexionar sobre els motius pels quals hi ha milions de persones refugiades fugint dels seus països.

Santa Coloma de Gramenet s'ha afegit a la Xarxa de Ciutats Refugi, començant a treballar des del departament municipal de Cooperació i Solidaritat. Una de les primeres mesures ha estat facilitar el contacte amb els colomencs i colomenques que vulguin col·laborar en l’acollida. Així, s’ha posat en marxa un correu electrònic i aquest web municipal disposa d’una secció específica en què s’anirà ampliant la informació sobre aquesta crisi així com les opcions per col·laborar.

L’Ajuntament de Santa Coloma destinarà el romanent actual del pressupost per a projectes de cooperació, actuacions de reconstrucció, emergència i ajut humanitari –prop de 10 mil euros- als projectes que es plantegin dintre de les accions solidàries que està impulsant el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, del què Santa Coloma n’és membre. La setmana passada ja es va realitzar una primera reunió del Fons sobre aquesta qüestió. El consistori colomenc participa a la redacció i aprovació d’una moció que es portarà a aprovació a diferents municipis. La crisi dels refugiats serà, també, un dels punts destacats de les properes Jornades per la Pau i la Cooperació que s’han de celebrar aquest mes d’octubre.

La Festa Major d’Estiu  va ser l’escenari del primer acte de suport als refugiats. El divendres 4 de setembre, després del pregó de festa, la plaça de la Vila es va omplir d’espelmes per donar visibilitat a la situació que pateixin milers de persones, sobretot sirians, que fugen del seus països en conflicte. Cada dimecres es repeteixen a les 20 hores aquestes concentracions a la plaça de la Vila, i serà així a l'espera de l'evolució de la crisi dels refugiats i refugiades.

Recentment, representants municipals van participar a una reunió de la Comissió d’emergència i ajut humanitari del Consell de Cooperació de la Generalitat de Catalunya. Aquest organisme està preparant un protocol d’actuació i acollida pels prop de 2.000 refugiats i refugiades que es preveu que podrien arribar a Catalunya.

Segons els experts aquest tipus de crisi consta de quatre fases, en què la darrera seria la fase d’acollida pròpiament dita. Per arribar-hi encara podrien passar uns mesos. Actualment la crisi se situa a la fase de ruta dels desplaçament dels refugiats. ACNUR i Creu Roja estan atenent les necessitats bàsiques i reagrupant les famílies. El procés real d’acollida necessita, però, d’uns acords polítics entre els països de la Unió Europea.