En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, aquest proper diumenge 6 juny se celebra la 11ena. edició de la Fira de Medi Ambient de Santa Coloma de Gramenet, que torna a l’escenari del parc d’Europa, amb la participació d’una desena d’entitats i administracions, i activitats en paral·lel com són els espectacles de dinamització, els tallers infantils i per adults –taller de cuina, solar i de joguines reciclades-, i actuacions musicals durant tot el dia (d’11:00 a 14:30 h i de 17:30 a 20:00 h), entre d’altres activitats.
Enguany, amb el lema “Santa Coloma lluita contra el canvi climàtic”, la Fira vol sensibilitzar i fer reflexionar la població sobre la importància de contribuir entre tots i totes a cuidar el medi ambient. En aquesta edició hi participen amb estands: Greenpeace, l’Escola Taller, Creu Roja, el Centre d’Estudis de la Natura, Centre Excursionista Puigcastellar, Ecoimagina, Agbar, Fundació Taller, TERSA (SIRESA), Consorci Serra de Marina, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Coloma. També hi tendran presència les deixalleries mòbils de l’Ajuntament colomenc.
En aquesta onzena edició, la Fira inclou com a novetat el Mercat d’Intercanvi. Es tracta d’una activitat que vol fer pensar i reflexionar sobre el consum responsable en un moment en que la societat està immersa en la cultura del “comprar, usar i llençar”. Així, es tracta d’un espai cívic on es poder intercanviar objectes –bens, productes de consum o fins i tot serveis personals- que ja no ens són necessaris però que, abans de llençar-los, els oferim per si poden ser útils a algú altre, sense requerir diners per fer l’intercanvi.
Tothom que ho vulgui pot participar al Mercat d’Intercanvi de la Fira de Medi Ambient d’enguany; només li cal fer la inscripció a través del correu electrònic: mercatdintercanvi(at)gramenet.cat
La nova Oficina del Canvi Climàtic virtual
L’Ajuntament de Santa Coloma ha posat en marxa el web de l'Oficina del Canvi Climàtic. Es tracta d’un nou servei municipal virtual que té per objectiu donar resposta als compromisos del nostre municipi per la disminució dels efectes del canvi climàtic. En aquesta primera fase s'obre aquest espai virtual informatiu que més endavant anirà assolint altres serveis.
L'Oficina del Canvi Climàtic ofereix al ciutadà informació sobre el Canvi Climàtic i sobre les intervencions municipals que es duen a terme amb un èmfasi especial sobre la reducció de consums energètics i la implantació d'energies renovables. Ofereix consells sobre accions que podem fer per reduir els consums energètics, implantar energies renovables i altres intervencions ambientalment sostenibles (d'estalvi d'aigua, reducció de residus, etc.).
Santa Coloma s'ha adherit al Pacte d'alcaldes/esses contra el canvi climàtic. Un acord dels ajuntaments que recull el compromís de superar els objectius establerts per la Unió Europea per al 2020, reduint les emissions de CO2 mitjançant el Pla d'acció per a l'energia sostenible.
L’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon destaca que “la lluita contra el canvi climàtic s’ha convertit en una qüestió que afecta tothom; administracions, ciutadans i ciutadanes hem pres consciència de que cal redoblar les accions per reduir les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle”. En aquest sentit l’alcaldessa afirma que a Santa Coloma “hem fet de les polítiques ambientals un marc estratègic de present i de futur; les plaques solars fotovoltaiques al cementiri, el nou enllumenat de la plaça de la Vila, o els semàfors amb làmpades de tipus led, són algunes mostres de les accions que estem desenvolupant i ara es fa un pas més amb la nova Oficina del Canvi Climàtic”.