La Junta de Govern Local del passat 12 de febrer va aprovar la despesa anual del Servei Municipal de Teleassistència. Aquesta prestació, de caràcter social, permet que més de dues mil persones de Santa Coloma estiguin connectades a un sistema de comunicació permanent per rebre ajut i atenció de caràcter urgent en cas de necessitat.
L’Ajuntament ofereix el Servei de Teleassistència des de l’any 2006. Les persones usuàries tenen instal·lat a casa seva un terminal connectat a la línia telefònica, que va acompanyat d’un polsador (en forma de penjoll o polsera) i que poden activar de manera senzilla. En pitjar-ho, s’estableix una connexió directa amb una centraleta, que funciona els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia, on es coordinen els serveis necessaris per poder donar atenció i ajut a la persona sol·licitant.
Adreçat a persones grans, o amb dependència
El Servei de Teleassistència s’adreça a persones grans, o amb dependència, que volen viure en el seu domicili de manera autònoma, soles o en companyia de persones amb una situació similar, i volen tenir la seguretat que seran ateses si hi ha qualsevol urgència. Hi tenen prioritat les persones més grans de 75 anys i aquelles amb situació de dependència. A més, el Servei de Teleassistència es pot complementar amb altres dispositius (detectors de fuites d’aigua, de gas, de moviments), que són especialment indicats per a qui presenta dèficits en la memòria o de tipus cognitiu, perquè permeten fer un seguiment de la persona a distància.
Paper fonamental dels Serveis Socials Municipals
L’accés a la teleassistència es fa mitjançant els Serveis Socials Municipals, en concret, des de l’Oficina d’Atenció a les Persones amb Dependència i Vulnerabilitat (pg. d’en Llorenç Serra, 50; telèfon: 934 624 067) o des de les oficines d’atenció a les famílies (tel. 934 624 077). També us podeu adreçar a les àrees bàsiques de salut, on se us informarà i en podreu fer els tràmits.
El Servei de Teleassistència és de caràcter preventiu i de proximitat i forma part de la cartera dels serveis socials bàsics, que són de competència municipal.
A Santa Coloma, la teleassistència s’hi presta mitjançant un conveni amb la Diputació de Barcelona, organisme que finança el 47% del cost total del Servei. L’Ajuntament n’assumeix el 53% restant. La prestació d’aquest Servei per a l’any 2013 costarà 150.000 euros.
Una majoria de dones grans
A la ciutat hi ha instal·lats, ara, 2.010 aparells de teleassistència, la qual cosa suposa que el 9,7% de la població de 65 anys o més utilitza aquest servei. En percentatges, el 63, 06 % en són més grans de 80, el 34,06% tenen entre 65 i 80 anys i l’1,08% en són menors de 65. A la nostra ciutat, el 77,01% de les persones usuàries són dones i el 22,09%, homes.