15.000 alumnes tornen a les aules colomenques aquest dilluns

L’Ajuntament ofereix un programa de beques de menjador per als infants més vulnerables. Enguany, hi ha 275 activitats complementàries per promoure valors com la convivència o l’ecologia.

Aquest dilluns 12 de setembre comença oficialment el curs 2016-2017. En total, 15.021 infants tornen a les 23 escoles públiques i 7 de concertades que hi ha a la ciutat. També s’inicien les classes als instituts (8 de públics i 8 de concertats), les dades de matriculació dels quals estaran disponibles aquesta setmana. En el tram de l’educació infantil (P3, P4 i P5), comencen el curs 3.351 escolars; a primària (de 1r a 6è) en són 7.263 i a l’ESO n’hi ha 4.407. En breu obriran també les aules de les dues escoles de formació per a adults i de l’Escola Oficial d’Idiomes.

L’Ajuntament, amb el compromís de garantir una escola pública de qualitat i amb serveis a l’abast de totes les famílies, continua desenvolupant el programa de beques de menjador per als escolars amb menys recursos («El menjador de l’escola a l’abast de tothom») que, per quart any, servirà per cobrir almenys un àpat equilibrat, gratuït i diari, per a les nenes i els nens colomencs més vulnerables. Aquest any, gràcies al conveni de col·laboració subscrit entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal, es facilita a les famílies i a les escoles la tramitació de les beques.

Escoles bressol


Les vuit escoles bressol municipals acollen aquest any 624 nens i nenes de 0 a 3 anys. Les classes van començar el 7 de setembre per facilitar la conciliació laboral i familiar. En aquest moments, encara hi ha algunes vacants a l’EBM Les Oliveres; la resta de centres han omplert totes les places i compten amb llistes d’espera. Com se sap, l’Ajuntament ha posat a disposició de les famílies un programa de beques per a l’escolarització de la petita infància i per al servei de menjador a les escoles bressol. A més, aquest curs es posa en marxa un programa específic d’atenció a la diversitat, en col·laboració amb la Fundació Aspanide. Mitjançant la detecció precoç i l’atenció específica, s’intenta assolir la integració dels infants que necessitin alguna atenció especial.

Activitats educatives complementàries

El 36è Programa d’activitats educatives complementàries (PAEC) ofereix enguany 275 propostes per promoure valors fonamentals com la convivència, la coeducació, el coneixement de l’entorn, l’ecologia i la cooperació. La presentació del programa tindrà lloc el dia 21(12.30h) a la Biblioteca Singuerlín. En paral·lel, l’Ajuntament enceta un conjunt d’activitats formatives per al professorat a través del Pla de formació de zona del Centre de Recursos Pedagògics de la Generalitat.

D’altra banda, cal citar el Pla educatiu d’entorn (PEE), que impulsa el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, amb la finalitat de fomentar projectes i activitats relacionats amb l’ús de la llengua catalana, la interculturalitat i la cohesió social.

Obres de reforma i manteniment als centres escolars


Durant l’estiu, aprofitant les vacances escolars, s’han fet millores en diversos col·legis públics per atendre les necessitats de manteniment i rehabilitació dels edificis. Les reformes han estat realitzades per la Generalitat. Aquestes són les més significatives:

  • Escola Sagrada Família: obres de reforç estructural, rehabilitació de la coberta i substitució de les baranes de l’escala principal (edifici d’educació infantil).
  • Escola Antoni Gaudí: reforç estructural, substitució de fusteries i petits arranjaments a l’edifici principal.
  • Escola Ferran de Sagarra: obres de substitució de baixants i cobertes.

Per la seva complexitat, les obres de l’Escola Ferran de Sagarra tindran una durada superior. S’hi haurà de combinar la continuïtat de la reforma amb el desenvolupament de les classes. Tot plegat ha estat organitzat i acordat amb l’equip directiu de l’Escola, de manera que les obres suposin el mínim destorb possible.

Altres actuacions

D’altra banda, l’Ajuntament fa cada estiu actuacions necessàries per al manteniment dels centres educatius. Les que s’han portat a terme recentment estan relacionades amb treballs de pintura, reparacions i manteniment preventiu de les cobertes i reparació i adequació d’elements de patis i edificis escolars.

Reutilització dels llibres

Finalment, cal recordar que l’Ajuntament inverteix prop d’un milió d’euros en el desenvolupament dels programes de reutilització de llibres de text—se’n beneficien totes les escoles públiques i concertades d’educació infantil i primària— i en l’adquisició d’ordinadors ultraportàtils per a l’alumnat de 1r d’ESO de tots els instituts, públics i concertats, de la ciutat. La nostra ciutat ha estat pionera en aquesta mena de suports a les famílies.