139 colomencs ja disposen de la targeta de transport T-Verda Metropolitana

Comprometre a desballestar un vehicle privat propi per passar-se permanentment al transport públic. Aquest és un dels requisits bàsics per a sol·licitar la targeta T-Verda Metropolitana.

En els últims dos anys, 139 ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma de Gramenet ja han fet aquest pas: 136 tenien turismes i 3, motocicletes. La ciutat se situa així en un quart lloc per darrere de municipis com Barcelona (amb 3.012 sol·licituds de desballestament), Badalona (303) i l'Hospitalet de Llobregat (293).

La targeta verda va començar a tramitar-se a l'octubre de 2017 i durant aquests dos anys s'ha lliurat a 4.856 persones procedents dels 36 municipis metropolitans. Aquests sol·licitants han hagut de certificar davant l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que han donat de baixa i desballestat un vehicle antic i contaminant, i s'han de comprometre a no comprar cap durant tres anys.

Un estalvi de fins a 4.000 €

Els titulars de la T-Verda poden viatjar gratis, durant tres anys i sense limitació horària, a la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat de l'ATM (bus metropolità, TMB, TRAM, Rodalies i FGC) a les zones tarifàries de la 1 a la 6 de Barcelona. Això representa, segons càlculs de l'AMB, un estalvi per any de 3.750 €, si es desballesta un cotxe de dièsel; 4.000 €, si és de gasolina, i 1.300 €, si és una moto. Dels 139 sol·licitants colomencs, la major part (41) tenen més de 60 anys, una xifra que coincideix amb la registrada en el conjunt metropolità, on la majoria (1.455) també superen aquesta edat. En segon lloc, a Santa Coloma se situen els que tenen entre 40 i 49 anys (34 sol·licituds), així com l'interval d'edat d'entre 50 i 59 anys (24).

Tràmits per aconseguir-la

En els 36 municipis metropolitans, la T-Verda és gestionada per l'AMB. Per tramitar-la, s'ha d'omplir una documentació que s'aconsegueix a la mateixa web de l'AMB; la targeta es rep a casa per correu, té una vigència d'un any i es renova fins a un màxim de tres. La T-Verd és una de les iniciatives impulsades per l'AMB per potenciar els desplaçaments sostenibles davant la pròxima posada en marxa l'any 2020 de la Zona de Baixes Emissions.

Més informació: 900.700.077 o al formulari que es troba a la web: www. amb.cat

Qui pot sol·licitar-la?

• S'ha d'estar empadronat en un dels 36 municipis de l'àrea metropolitana.

• En els sis mesos anteriors, el beneficiari haurà hagut de donar de baixa i desballestar un vehicle d'aquestes característiques: una moto pre-Euro o Euro 1 (ciclomotors matriculats abans del 17 de juny de 2002 i motocicletes matriculades abans de l'1 de juliol de 2004; turismes dièsel (M1) fins Euro 3 (matriculats abans del 2006. No obstant etiqueta de la DGT), i turismes gasolina (M1) o gas fins Euro 2 (matriculats abans del 2000. No obstant etiqueta de la DGT).

• No haver comprat cap vehicle nou durant els sis mesos anteriors al desballestament, ni posteriorment, i adquirir el compromís de no comprar cap durant un període de tres anys.