"100 anys de basquetbol a Catalunya" al Museu Torre Balldovina

Aquesta exposició de la Fundació del Bàsquet Català es pot visitar fins a l'11 de gener. Els dijous 20 i 27 es faran dues conferències sobre la bàsquet colomenc.

Exposició "100 anys de basquetbol a Catalunya. Del pati al parquet" al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma. Està produïda per la Fundació del Bàsquet Català amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Olímpica, i es podrà visitar fins a l’11 de gener de 2015. Hi col·laboren l’Institut Municipal d’Esports i l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Aquesta exposició es va inaugurar el 2013 per commemorar els cent anys del primer partit documentat a Catalunya, el març del 1913, i presenta un petit recorregut pel desenvolupament d’aquest esport, des dels seus inicis com a eina pedagògica a les escoles de la segona dècada del segle XX fins als nostres dies: el creixement del basquetbol a la Catalunya republicana gràcies a l’esclat de l’associacionisme popular; les dificultats per la seva pràctica i el seu desenvolupament a la Catalunya franquista; la lenta recuperació dels anys cinquanta, gràcies a la normalització de les competicions i l’inici de les relacions de la relacions amb l’exterior, principalment amb els seus inventors, els nord-americans; la posterior i progressiva professionalització del basquetbol; l’aparició del minibàsquet; la incorporació de la dona al basquetbol; l’èxit esportiu professional de la dècada dels vuitanta; i l’important treball formatiu que culmina amb un gran nombre de jugadors catalans a la NBA.

El Museu Torre Balldovina completa l’exposició amb un espai dedicat a la història d’aquest esport a Santa Coloma i, per donar-ho a conèixer més abastament, ha organitzat dues conferències: “80 anys de bàsquet femení a Santa Coloma de Gramenet” (dijous 20/11, 19.30 h) i “Breu història del bàsquet masculí colomenc” (dijous 27/11, 19.30 h), totes dues a càrrec de Domingo Rodríguez, president de l’Associació d’Història del Bàsquet Colomenc i autor del llibre El bàsquet femení a Santa Coloma de Gramenet (1935-2007). També, els matins del 27 al 31 de desembre, es podrà practicar aquest esport als jardins del Museu.